Teraristika

Chov plazů a obojživelníků je velmi zajímavý. Jedná se o evolučně starší živočichy, kteří se však svoji inteligencí dokáží vyrovnat některým druhům savců či ptáků, kteří se doma chovají jako domácí mazlíčci. Nutno však říci, že plazi ani obojživelníci mazlíčci nejsou. Jsou to nádherní tvorové a je úžasné je pozorovat. Jsou to však zvířata, kterým většinou nevyhovuje lidský kontakt. S tím musíme počítat, pokud si nějakého plaza či obojživelníka pořizujeme.

Začínáme s teraristikou!

Úvod

Skupina Herpetology.cz pro Vás vytvořila tuto malou základní příručku pro začínající teraristy. Snažili jsme se co nejstručněji shrnout ty nejdůležitější informace. Pokud budete mít jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Co musím vědět, než si pořídím zvíře?

V první řadě si musíme uvědomit, že terarijní zvířata jsou poměrně náročná. Také musíme počítat s tím, že budou žít dlouho. Terarijní zvířata také většinou nejsou zvířata na mazlení, ale spíše na koukání. Výjimku tvoří některé klidné druhy, I tak je ale nemůžete pořád chovat v náruči, jako například morče. Většinou jsou to masožravci, takže vám nesmí vadit, že je budete krmit živým krmivem. Ekonomicky patří terarijní zvířata k těm dražším. Samotná zvířata jsou většinou levná, vybavení a krmivo pro ně ale už něco stojí. 

Jaké zvíře zvolit?

Na začátek je důležité vybrat si méně náročné druhy, které nepotřebují neustálou intenzivní péči. Z ještěrů doporučujeme například agamu vousatou, ještěrkovce velkého nebo gekončíka nočního. Z hadů potom užovku červenou nebo korálovky. U želv si musíme uvědomit, že jsou velké, náročné na prostor a dožívají se velmi vysokého věku. Z obojživelníků je pro začátečníky vhodný například axolotl mexický. Žáby jsou spíše až pro pokročilé, s výjimkou drápatek vodních nebo třeba rohatky.

Co musím udělat než si zvíře pořídím?

Než si pořídíte jakékoli zvíře, musí mít kde bydlet. Musíte tedy nejdříve vhodně zařídit terárium. Je nutné si nejdříve přečíst informace o chovu daného druhu, kterých je zajisté na internetu spousta. Popřípadě si můžete pořídit příručku pro chov konkrétního druhu zvířete nebo kontaktovat nás.

Kde zvíře pořídit?

Rozhodně nedoporučujeme kupovat zvíře ve velkých zverimexech, akvaristikách, hobby marketech atd. Zvířata z těchto obchodů mohou být nemocná, vystresovaná a v neposlední řadě neuvěřitelně předražená. Silně proto doporučujeme kupovat zvířata přímo od chovatelů na burzách exotických zvířat, které se konají po celé ČR. Nejznámější a největší je burza Živá Exotika, která se koná jednou za měsíc, vždy v sobotu na Výstavišti Holešovice v Praze. Příklady cen v obchodech/na burzách:

Agama voustatá: 1000 – 2500 Kč / 200 – 500 Kč

Užovka červená: 2000 – 3000 Kč / 500 – 1000 Kč

Jak si vybrat konkrétní zvíře?

Důležité parametry jsou věk, zdraví a také cena zvířete. Nemá smysl kupovat stará zvířata a nebo nerozkrmená miminka. Zdraví zvířete bohužel není snadné pohledem odhadnout, ale většina chovatelů na burzách jsou slušní lidé a neprodají vám nemocné zvíře. Je ale lepší si vždy vybírat zvířata, která jsou aktivní. Už kvůli ceně je dobré si nejdříve prohlédnout všechna nabízená zvířata na burze a pak se rozhodnout. Jinými slovy nekupovat první agamu na kterou narazíte.

Jak zvíře převezu?

Plazi a obojživelníci jsou exotermní živočichové a jejich tělesná teplota je závislá na okolí. Proto musíme zvířeti při přepravě zajistit teplo. V letních měsících není potřeba u teplomilných druhů nic zvláštního a zvíře můžeme přenášet v plastovém boxu (obojživelníci) nebo lépe v látkovém pytli (plazi). Pokud je však venkovní teplota nízká, je nutné zvířata převážet v polystyrenovém boxu. U obojživelníku je třeba dávat pozor také na vysoké teploty, aby se nepřehřáli a měli v krabičce stále vlhko. U vodních živočichů pozor na teplotní šok, než zvíře dáme do nového domova je potřeba postupně srovnat teploty vody v akváriu a vody ve které zvíře přenášíme. 

Jak vybavit terárium?

Každý druh potřebuje jiné podmínky a jiné vybavení terária. Ideální je vybavení konzultovat předem přímo s chovatelem, který Vám zvíře prodá, nebo jak už jsme psali, najít si informace na internetu či v příručkách.

Co většinou potřebuje terarista?

Pinzetu na krmení

Box na živý krmný hmyz

Tlakový rozprašovač

Boxy na přepravu

Čas na své chovance

Závěr

Doufáme, že Vám naše příručka bude užitečná a že díky ní svým plánovaným mazlíčků zajistíte krásný domov. Ať už budete mít jakékoli dotazy týkající se Vašich mazlíčků, teraristiky nebo herpetologie, neváhejte nás kontaktovat! A pokud se Vám líbí naše činnost, jako poděkování nás potěší LIKE na facebookových stránkách. Žijte se zájmem!